Η παραδοξότητα του ελικοδρομίου στο Μαρί και η σχέση με το Κυπριακό

7 Min Read


Του Κυριάκου Λοΐζου

Η συζήτηση για τις βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες, βάσει αναφορών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή το «αμερικανικό» ελικοδρόμιο που θα φτιαχτεί (άγνωστο πότε) στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Είναι μια πραγματικότητα, κι αυτό δεν μπορεί να μείνει εκτός της εξίσωσης, ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και του Νίκου Χριστοδουλίδη μάς φέρνουν σε μία δύσκολη θέση: επιλέγουμε πλευρά σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανασφάλεια στον κυπριακό λαό. Επίσης, δεν μπορούμε να αγνοούμε την Τουρκία, καθώς κάθε κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να ερμηνευθεί από την Άγκυρα κατά το δοκούν.

Όπερ και εγένετο, αφού η πρώτη αντίδραση για το ελικοδρόμιο ναι μεν ήταν υπερβολική (μπορεί να μετατραπεί η Κύπρος σε νέα Αλεξανδρούπολη), ωστόσο μπαίνει ως επιχείρημα στην τουρκική φαρέτρα για το άμεσο μέλλον, και δεν είναι άλλο από το Κυπριακό. Αυτό, δυστυχώς, ο Πρόεδρος φαίνεται να το αγνοεί ή να μη δείχνει την προσήκουσα προσοχή.

Άριστος Δαμιανού: Περιπέτειες που υπονομεύουν τη λύση του Κυπριακού

Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμια­νού, είχε υπογραμμίσει πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παίζει με τη φωτιά και ότι δίνει γη και ύδωρ στους ΝΑΤΟϊκούς. Νωρίτερα το ΑΚΕΛ είχε στηλιτεύσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης για πολλοστή φορά, αφού και στο πρόσφα­το παρελθόν είχε χτυπήσει το καμπανά­κι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, επισημαί­νοντας πως βάζει τον κυπριακό λαό σε περιπέτειες με άγνωστες συνέπειες.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Άρι­στος Δαμιανού εξήγησε πως ό,τι και να γίνει με το ελικοδρόμιο, τα πράγμα­τα είναι πολύ σοβαρά. «Αποδεδειγμένα έχουν δώσει στρατιωτικές διευκολύν­σεις στους Αμερικανούς και σε άλλους Δυτικούς, ενώ βάσει στοιχείων από τις αγγλικές Αρχές, η Κύπρος χρησιμοποιή­θηκε ως ορμητήριο για τα όσα τεκταίνο­νται στη Μέση Ανατολή», τονίζει ο βου­λευτής του ΑΚΕΛ. Ο Άριστος Δαμιανού επισημαίνει πως αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, διότι καθιστά την Κύπρο μέρος του προβλήματος και ουδόλως σχετίζεται με την ανθρωπιστική βοήθεια όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Σε ό,τι αφορά το ελικοδρόμιο, μας λέει ο Άριστος Δαμιανού, υπήρξε η πλη­ροφόρηση για εμπλοκή τρίτων κρατών στις διαδικασίες, κάτι που δεν έχει επί­σημα διαψευστεί.

«Μια άλλη πτυχή που είναι εξαιρε­τικά σημαντική είναι ότι την ώρα που γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό, η κυβέρνηση μπαίνει σε λογικές που μας απομακρύ­νουν από τις προδιαγραφές της λύσης. Μέσα σε αυτές τις προδιαγραφές δεν είναι η στρατιωτικοποίηση του νησιού, αλλά η αποστρατιωτικοποίηση και μά­λιστα διεκδικούμε κατάργηση επεμβα­τικών δικαιωμάτων. Επομένως είναι παράδοξο πολιτικά από τη μία να διεκ­δικεί κανείς μια τέτοια λύση -που για το ΑΚΕΛ είναι απαραίτητη προϋπόθε­ση- και την ίδια ώρα να προβαίνουμε σε ενέργειες που οδηγούν στη στρατιω­τικοποίηση της Κύπρου», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, εξηγώντας ότι πολλές από αυτές τις ενέργειες είναι πι­θανόν να επιφέρουν προβλήματα, όπως απειλές από την Άγκυρα, «διότι υπάρ­χουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και των εγγυητριών δυνάμεων για χρήση της Κύπρου για στρατιωτικούς σκοπούς με βάση τόσο τη Συνθήκη Συμμαχίας όσο και τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης».

Μιχάλης Γιωργάλλας: Αν χρειαστεί, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί η βάση

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπο­γράψει το 2020 ένα μνημόνιο συνεργα­σίας με τις ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, ανθρωπιστικών ροών κ.ά. και στα πλαί­σια αυτής της συνεργασίας -κυρίως για δημιουργία υποδομών για ανθρωπιστι­κές αποστολές- είναι και το ελικοδρόμιο στη ναυτική βάση στο Μαρί, λέει από πλευράς του ο πρώην Υπουργός Άμυ­νας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο κ. Γιωργάλλας τονίζει πως ένα ελι­κοδρόμιο είναι πράγματι μια στρατιωτι­κή υποδομή που μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Πρόκειται για συμφωνία που υπέ­γραψε ο Ιωάννης Κασουλίδης πριν από μερικά χρόνια και υλοποιείται από τότε», λέει ο κ. Γιωργάλλας, «και είναι για σκοπούς εκπαίδευσης και έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Πάντως, εξηγεί ο πρώην ΥΠΑΜ, εί­ναι γεγονός πως από τη στιγμή που υπάρχει εκεί το ελικοδρόμιο και προ­κύψει ανάγκη για αερομεταφορά στρα­τιωτικού χαρακτήρα, βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όμως, σημειώνει, δεν ξεκίνησε με σκοπό να γίνει μια στρατι­ωτική υποδομή και δεν είναι μέσα στη συμφωνία (στρατιωτικού χαρακτήρα), «τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω».

«Επαναλαμβάνω πως αυτό με το ελι­κοδρόμιο δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα, αντιθέτως έχει βάθος 4-5 ετών. Όταν βρέθηκα στο εν λόγω κλιμάκιο τον Μάιο του 2023, οι εργασίες ήταν προχωρημένες. Πρέπει να σημειωθεί ότι φτιάχνεται από το κλιμάκιο του αμε­ρικανικού μηχανισμού, διότι κανείς ερ­γολάβος στην Κύπρο δεν εξειδικεύεται στην κατασκευή στρατιωτικών ελικο­δρομίων και οι Αμερικανοί για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως για θέμα­τα ασφάλειας, δεν θα άφηναν κάποιον ιδιώτη να τα κατασκευάσει», αναφέρει καταληκτικά ο Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σημειώνεται πως οι αναφορές, τόσο του πρώην ΥΠΑΜ όσο και του αναπλη­ρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, αφή­νουν διττές ερμηνείες για το ζήτημα, ενώ η αναντιστοιχία των λεγόμενών τους είναι πρόδηλη. Σε κάθε περίπτω­ση, οι μη ξεκάθαρες αναφορές από την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης είναι φυσικό να προκα­λούν ανησυχία.



Share This Article