Του Απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες, Κυριάκου Λοΐζου
«Δεν αποδεχόμαστε το στάτους κβο. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη ντε φάκτο διαίρεση ούτε του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε και του λαού μας, ο οποίος αποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εμείς, ως Κόμμα, αγωνιζόμαστε για λύση που θα επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο μέσα από διαπραγματεύσεις».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στη δικοινοτική εκδήλωση για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Cyprus Peace Process: The way forward», επαναλαμβάνοντας, ενώπιον βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ότι η λύση που επιδιώκουμε στηρίζεται στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτή τη βάση λύσης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συμφώνησαν οι δύο πλευρές από το 1977 και υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά η διεθνής κοινότητα. «Εμείς ποτέ δεν αναζητήσαμε άλλη λύση, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διχοτόμηση, η οποία όχι μόνο συντηρεί τους κινδύνους, αλλά τους ενισχύει και δημιουργεί καινούριους. Το διακύβευμα στο Κυπριακό είναι: είτε ΔΔΟ είτε διχοτόμηση».
Επιπλέον, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως, πολλή συζήτηση γίνεται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα -και γνωρίζω ότι η ίδια συζήτηση γίνεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα- κατά πόσον υπάρχει ακόμα προοπτική για επίτευξη λύσης. «Μισός αιώνας από το 1974 και επτά και πλέον χρόνια από την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά με το Κυπριακό σε αδιέξοδο, δημιουργήθηκε μια κατάσταση κι ένα περιβάλλον απαισιοδοξίας και παραίτησης».

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, τόνισε ο κ. Στεφάνου, έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα στη σημερινή συγκυρία έχοντας υπόψη την κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων. «Όπως είναι γνωστό σ’ αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του κ. Γκουτέρες για σύγκληση άτυπης πολυμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος, μεταξύ άλλων την επιμονή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ τόνισε, ενώπιον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα πλεονεκτήματα των διαχρονικών θέσεων της Εζεκία Παπαϊαωάννου. Όπως είπε, ανάμεσα σ’ άλλα, παρακάμπτονται οι απαράδεκτες και απορριπτέες θέσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, για ισότιμο διεθνές καθεστώς και για κυριαρχική ισότητα. Αυτές οι θέσεις δεν οδηγούν σε ομοσπονδία αλλά σε δύο κράτη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε πως, από τη στιγμή που η στασιμότητα στο Κυπριακό παγιώνει τη διχοτόμηση, δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει απαθής, αλλά πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συγκεκριμένες και αποτελεσματικές. «Όσοι όμως πιστεύουμε στη λύση της επανένωσης που θα φέρει ξανά μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνδιαχειρίζονται το κοινό δικοινοτικό κράτος μας, θα έχουμε το δικαίωμα να παραμένουμε απαθής, αλλά πρέπει να λειτουργούμε με τρόπο που βοηθούμε για δημιουργία δυναμικής για διάρρηξη του αδιεξόδου και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Στη δική μας αντίληψη, είπε, η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα κοινωνιών, Τ/κ και Ε/κ, γι’ αυτό το ΑΚΕΛ διαχρονικά πιστεύει πως μαζί πρέπει να σπρώχνουμε προς τη λύση, πόσω μάλλον τώρα, όπου το κλίμα απαισιοδοξίας έχει μεγαλώσει
«Η συνάντηση αυτή εδώ, έχει αυτήν ακριβώς την έννοια, μαζί να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε να επανενώσουμε το τόπο μας», είπε καταληκτικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Ερχάν Ερτζίν: Η ε/κ πλευρά δεν πείθει – Η λύση του Κυπριακού μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή.
Μεγάλη η σημασία της συνάντησης αυτής, καθώς κάθε φορά που πλησιάζουμε σε μια λύση πρέπει, οι περιφερειακες δυναμεις να συμβάλλουν σε αυτό, και γι΄ αυτό μιλάμε εδώ, στην ΕΕ, είπε από πλευράς του ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Ερχάν Ερτζίν.
«Δεν είναι λάθος να πούμε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να δώσει το έναυσμα για διεθνείς κανόνες που πρέπει να τηρούνται, γενικότερα», είπε ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακκιντζί, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην τωρινή κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Επίσης, είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζουμε ότι η ε/κ πλευρά δεν πείθει με τη στάση της, παρά τις προσπάθειές της κυβέρνησης για συνομιλίες, ενώ η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες , είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης.
«Αν περιοριστούμε μόνο στο τι κάνει η τουρκική πλευρά, αυτό δεν βοηθά διότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 60 χρόνια», ανέφερε, ενώ παράλληλα μίλησε για Ελλάδα και Τουρκία: Η μόνη θετική εξέλιξη είναι αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να προχωρήσουμε, αν θέλουμε να ‘χουμε ελπίδες.

Μια Κύπρος διχασμένη, υπογράμμισε καταληκτικά, δε μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα, ενώ αντιθέτως, με ειρήνη μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.
Σημειώνεται ότι, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας με Τουρκοκύπριες και Τουρκοκύπριους που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, πως τόσο οι Ε/κ, όσο και οι Τ/κ, χάνουν από αυτή τη στάσιμη κατάσταση στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως «εμείς είμαστε εδώ για να εργαζόμαστε καθημερινά προς την κατεύθυνση της λύσης».