Απαιτείται ολοκληρωµένος σχεδιασµός για την οδική ασφάλεια

10 Min Read


Τριάντα τρία θανατηφόρα τροχαία δυστυχήµατα µε 36 νεκρούς συνανθρώπους µας κατά το πρώτο εξάµηνο του 2024

Μ. Χαρτσιώτης: «∆εν υπάρχουν πολλές επιλογές πέραν της αυστηροποίησης των µέτρων»

Σ. Χατζής: Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοηµοσύνη για πρόληψη των οδικών ατυχηµάτων: η εγκατάστασή στα αυτοκίνητα συστηµάτων παθητικής ασφάλειας και η χρήση των «έξυπνων φώτων» και του «traffic management»

Του Καλλή Αντούνα

Επανέρχεται ξανά στη δηµόσια σφαίρα η αέναη συζήτηση για την οδική ασφάλεια, µετά τα πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήµατα τα οποία σηµειώθηκαν την περασµένη Κυριακή 17 Νοεµβρίου και στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερα άτοµα.

Η τραγωδία η οποία συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία σηµειώθηκε σε µια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Αυτό θα έπρεπε ήδη να σηµάνει συναγερµό για την Πολιτεία, ώστε να λάβει ουσιαστικά µέτρα αντί να καταφεύγει στα τετριµµένα περί της ανάγκης «να χτίσουµε κουλτούρα για την οδική ασφάλεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αύξηση των θανατηφόρων συγκρούσεων το πρώτο εξάµηνο του 2024

Σύµφωνα µε στοιχεία που δόθηκαν τον περασµένο µήνα, καταγράφεται αύξηση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων κατά το πρώτο εξάµηνο του 2024, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Κατά το τρέχον έτος έχουν επισυµβεί 33 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήµατα µε 36 νεκρούς συνανθρώπους µας. Αριθµοί οι οποίοι µεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα και έντυσαν στα µαύρα τις οικογένειές τους.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Αστυνοµίας, η αύξηση φέτος, πριν ακόµα κλείσει η χρονιά, στους θανάτους από τροχαία δυστυχήµατα ανήλθε στο 30%. Εκτιµάται ότι κάθε χρόνο, παγκόσµια, 1,35 εκατοµµύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήµατα.

Αυτό το στοιχείο και µόνο υπογραµµίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης, ενώ αν µελετηθούν περισσότερο τα στοιχεία, αντιλαµβανόµαστε ότι ο κίνδυνος θανάτου στο δρόµο είναι περισσότερο από τρεις φορές µεγαλύτερος στις αναπτυσσόµενες χώρες σε σχέση µε τις ανεπτυγµένες χώρες. Ο ΠΟΥ είχε προτείνει όλες οι χώρες να προωθήσουν την υποχρεωτική χρήση ζώνης ασφαλείας τόσο στα µπροστινά όσο και στα πίσω καθίσµατα. Η ΕΕ επιβεβαίωσε τον µακροπρόθεσµο στρατηγικό της στόχο για σχεδόν µηδενικούς θανάτους και µηδενικούς σοβαρούς τραυµατισµούς στους δρόµους της ΕΕ έως το 2050 και τον µεσοπρόθεσµο στόχο της για µείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυµατισµών κατά 50% έως το 2030.

Αυστηρότερα µέτρα προτείνει η κυβέρνηση

«Η Πολιτεία δεν έχει πολλές άλλες επιλογές πέραν της αυστηροποίησης των µέτρων που λαµβάνει για θέµατα οδικής ασφάλειας και εντονότερους και συχνότερους ελέγχους», δήλωσε την επόµενη µέρα της τραγωδίας ο Υπουργός ∆ικαιοσύνης και ∆ηµόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι οι µοχλοί που έχει η Πολιτεία για να κινηθεί κατασταλτικά και προληπτικά δεν είναι πολλοί. Η κατεύθυνση της Πολιτείας είναι αυτή της συνεχούς επιµόρφωσης των οδηγών, ανέφερε, σηµειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε αποφασιστικά στο θέµα της δηµιουργίας σχολής επιµόρφωσης οδηγών.

Ανάγκη για ολοκληρωµένη στρατηγική

Μετά τα τραγικά συµβάντα της περασµένης Κυριακής ο βουλευτής της ∆ΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Μαρίνος Μουσιούττας, επανάφερε την ανάγκη για υιοθέτηση µιας ολοκληρωµένης στρατηγικής για τη µείωση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχηµάτων στην Κύπρο.

Η στρατηγική την οποία προτείνει ο πρόεδρος της Επιτροπής στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες: εκπαίδευση, βελτίωση των υποδοµών, ενίσχυση της επιβολής του νόµου και αλλαγή της νοοτροπίας των οδηγών.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και µέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Βαλεντίνος Φακοντής, δήλωσε στη «Χ» ότι το θανατηφόρο στο Φρέναρος και στην Έγκωµη έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα ζητήµατα που συνδέονται µε την πραγµατικότητα στους κυπριακούς δρόµους. «Χάνονται άδικα ζωές, εξαιτίας πολλές φορές ανθρωπίνου λάθους αλλά και άλλων παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί δεν σχετίζονται µόνο µε την ποιότητα των δρόµων και τις ελλιπείς υποδοµές, αλλά είναι κάτι πιο βαθύ που πρέπει να λύσουµε µέσα από την παιδεία και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης και κουλτούρας», σηµείωσε.

Ο κ. Φακοντής τόνισε τη σηµασία να εφαρµοστούν προληπτικά µέτρα, όπως η επένδυση στη συνείδηση του κόσµου µέσω της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και εφαρµογή µέτρων καταστολής, όπως η περισσότερη αστυνόµευση σε ώρες αιχµής. Ανέφερε επίσης ότι «για ακόµη µια φορά φάνηκε πως οι κάµερες που τοποθετήθηκαν για να ελέγχουν την κυκλοφορία δεν λειτούργησαν στο κοµµάτι της πρόληψης, αλλά ως ένα φοροεισπρακτικό µέτρο και δεν µπόρεσαν να συνεισφέρουν στη µείωση των δυστυχηµάτων, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία για το 2024».

Πρόσθεσε, τέλος, πως χρειάζεται ο εκσυγχρονισµός του τρόπου λειτουργίας των καµερών για να µπορούν να συµβάλουν στην πρόληψη και, κυρίως, ένα ολοκληρωµένο σχέδιο από την Αστυνοµία.

Πώς µπορεί να συµβάλει η Τεχνητή Νοηµοσύνη;

Το τελευταίο διάστηµα διεξάγεται και µια συζήτηση σχετικά µε τη χρήση διάφορων τεχνολογιών, συµπεριλαµβανοµένης και της Τεχνητής Νοηµοσύνης, για να προληφθούν οι οδικές συγκρούσεις. Για να διευκρινίσουµε πώς µπορεί να χρησιµοποιηθεί η συναρπαστική αυτή τεχνολογία, µιλήσαµε µε τον πρόεδρο του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΤΕΠΑΚ, αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Χατζή, ο οποίος έχει αφιερώσει τη διδακτορική του έρευνα στην παραγωγική τεχνητή νοηµοσύνη.

«Με βάση την εµπειρία που έχουµε, υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιµοποιηθεί η Τεχνητή Νοηµοσύνη για πρόληψη από τα οδικά ατυχήµατα», ανέφερε. Ο ένας τρόπος, όπως εξήγησε, είναι η τοποθέτηση συστηµάτων τεχνητής νοηµοσύνης πάνω στα αυτοκίνητα, τα οποία παρέχουν παθητική ασφάλεια. «Για παράδειγµα, αν ο οδηγός τρέχει παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, το σύστηµα θα κόβει την ταχύτητα ή αν περνάει από «αλτ» και δεν σταµατάει, θα τον σταµατάει το σύστηµα», δήλωσε.

Οι τεχνολογίες αναγνώρισης οδικών σηµάτων και καταστάσεων πάνω στο δρόµο είναι αρκετά ώριµες, αλλά η αξιοποίησή τους προϋποθέτει εκ µέρους των πολιτών την αγορά τέτοιων αυτοκινήτων, τα οποία είναι και ακριβά αυτή τη στιγµή. «Βέβαια, σε κάποια στιγµή, όπως πριν 30 χρόνια, έγινε υποχρεωτική η τοποθέτηση αερόσακων στα αυτοκίνητα, και αυτή η τεχνολογία θα γίνει υποχρεωτική από την ΕΕ, αλλά κάτι τέτοιο είναι ακόµη πολύ µακριά και δεν είναι στο άµεσο µέλλον», δήλωσε.

Ο άλλος τρόπος αξιοποίησης της Τεχνητής Νοηµοσύνης είναι οι τεχνολογίες των λεγόµενων «έξυπνων φώτων» για το «traffic management» (διαχείριση της κίνησης), οι οποίες είναι πλέον διαθέσιµες ευρέως και είναι, αναλόγως, φθηνές. «Όπως υπάρχουν οι “έξυπνες κάµερες” οι οποίες καταγράφουν µια παραβίαση, οι τεχνολογίες αυτές καταγράφουν την κίνηση και σύµφωνα µε την κίνηση, µπορεί να αλλάζει ο χρόνος που χρειάζεται για να ανάψει το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο φως, αναλόγως στα φώτα τροχαίας, για να αποφευχθεί το ρίσκο πιθανής σύγκρουσης», εξήγησε. Παράλληλα, βοηθούν στη µείωση της κατανάλωσης καυσίµων και εκποµπών αέριων ρύπων. Ερωτηθείς κατά πόσο η τεχνολογία αυτή χρησιµοποιείται µαζικά σε χώρες του εξωτερικού, ανέφερε πως αυτή χρησιµοποιείται σε µεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως για παράδειγµα του Σαν Φρανσίσκο.

«Γενικότερα, η Πολιτεία δεν έχει και πολλά που µπορεί να κάνει µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη, πέραν από την εγκατάστασή της στα αυτοκίνητα και στους δρόµους», κατέληξε.



Share This Article