Η Λεμεσός απαιτεί από την κυβέρνηση όλα όσα δικαιούται

5 Min Read


Η ανάγκη για συντονισμένο προγραμματισμό και υλοποίηση δημοσίων έργων και υποδομών από την Πολιτεία, έχει πλέον καταστεί πιο επιτακτική από ποτέ, είναι το καθολικό μήνυμα-αίτημα του εμποροβιομηχανικού κόσμου της Λεμεσού προς την κυβέρνηση.

Τα όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού, ιδιαίτερα εκ στόματος του προέδρου του Επιμελητηρίου, Ανδρέα Τσουλλόφτα, αποκαλύπτουν για πολλοστή φορά τη στάση που τηρεί εδώ και χρόνια το κεντρικό κράτος απέναντι στη Λεμεσό, αλλά και την αποφασιστικότητα των οργανωμένων φορέων να κινηθούν διεκδικητικά για τα οφειλόμενα στην πόλη.

«Η έλλειψη δημοσίων έργων είναι πασίδηλη, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Λεμεσού για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ παράλληλα δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στις υπάρχουσες υποδομές», ανέφερε στη συνέλευση ο κ. Τσουλλόφτας τονίζοντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα έργα του δημοσίου τομέα έχουν γίνει στη Λεμεσό, επιβαρύνοντας τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και την οικονομική δραστηριότητα.

Επισημαίνοντας ότι οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες κυβερνητικών αναπτυξιακών έργων και ειδικά η τελευταία εξαγγελία για προγραμματισμένα έργα, αξίας πέραν των 420 εκατ. ευρώ αφήνουν ηχηρά εκτός τη Λεμεσό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου του εμποροβιομηχανικού κόσμου, αλλά και γενικότερα της πόλης, υπέδειξε ότι «η Λεμεσός βρίσκεται και αυτή τη χρονιά στην προτελευταία θέση κατά αναλογία πληθυσμού σε κυβερνητικά έργα, ενώ αν τα έργα γίνονταν από το κράτος, κατά αναλογία προσφοράς στο ΑΕΠ της χώρας, έπρεπε στη Λεμεσό να γίνονται τα περισσότερα κυβερνητικά έργα».

Ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά κάποια κυβερνητικά έργα, αναφέρθηκε η περίπτωση του περιβόητου δρόμου Λεμεσού-Σαιττά, του οποίου η πρώτη φάση των μόλις 3 χιλιομέτρων καθυστερεί, με την ημερομηνία παράδοσής του συνεχώς να μετατίθεται, ενώ σε ό,τι αφορά το δρόμο προς τη Διερώνα που ξεκίνησε το 2019 παραδόθηκε μόλις πριν λίγες μέρες με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Αναφορά έγινε και για την κατασκευή τού μόλις ενός χιλιομέτρου δρόμου προς τη βιομηχανική ζώνη Μοναγρουλίου που παραμένει σε εκκρεμότητα πέραν των δύο δεκαετιών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός και το οποίο μειώνει αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργεί αρνητικά κίνητρα για νέους και υφιστάμενους επενδυτές, τονίστηκε από τον κ. Τσουλλόφτα η επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων. Η κατασκευή του βόρειου παρακαμπτηρίου, όπως υποδεικνύεται, είναι το μόνο έργο που θα δώσει πραγματική ανάσα σε όλους τους κυκλικούς κόμβους του αυτοκινητόδρομου της Λεμεσού και γενικότερα στο τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, γι’ αυτό και ζητείται από την Πολιτεία να συμπεριλάβει αυτόν το δρόμο στα έργα άμεσης προτεραιότητας.

Παράλληλα, όμως, επισημάνθηκε ότι είναι προς πίστη κάποιων δήμων που βλέποντας την απροθυμία του κράτους να προχωρήσει στην υλοποίησή του, έχουν προχωρήσει τουλάχιστον στα κατασκευαστικά σχέδια και μελέτες για το ανατολικό μέρος του δρόμου του Δήμου Αμαθούντας και το δυτικό μέρος του Δήμου Κουρίου. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα το κυριότερο μέρος που καλύπτει τον Δήμο Λεμεσού.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού που έχει εκπονηθεί εδώ και πέντε χρόνια, αλλά πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τονίστηκε ότι η ολιστική και όχι η αποσπασματική εφαρμογή του μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δρόμων, καθώς και στη μείωση της εξάρτησης από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και επισημάνθηκε το γεγονός ότι το ΕΒΕΛ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ενημέρωση των φορέων της Λεμεσού από το αρμόδιο Υπουργείο, για τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό του ΣΒΑΚ, όπως και για τα χρονοδιαγράμματα, αν υπάρχουν, για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Χρήστος Χαραλάμπους



Share This Article