Βουνό είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην προσπάθεια εφαρμογής της μεταρρύθμισης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου να τα καταγράφει από το βήμα της 44ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και να ζητά από την κυβέρνηση όπως εγκύψει σε αυτά.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΚ, Ανδρέας Βύρας, είπε ότι από το κράτος οι δήμοι αναμένουν άμεσα συζήτηση του ύψους της κρατικής χορηγίας, τη διασύνδεσή του με έναν δείκτη της οικονομίας π.χ. ποσοστού επί του κρατικού προϋπολογισμού και την κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους και μεταφορά των αντίστοιχων κονδυλίων στις τοπικές Αρχές, π.χ. συντήρηση δρόμων ευθύνης Δημοσίων Έργων. Ανέφερε ότι το ποσό των 3 εκατ. που συζητείται για τη συντήρηση των δρόμων πρωταρχικής σημασίας και αναμένεται να μεταφερθεί από τον προϋπολογισμό των δημοσίων έργων «είναι σίγουρα ανεπαρκές». Ανέφερε επίσης ότι αναμένουν τη μεταφορά της κρατικής χορηγίας που λάμβαναν οι 63 κοινότητες που συνενώθηκαν με δήμους, καθώς και του κονδυλίου για αναπτυξιακά έργα που λάμβαναν από τις επαρχιακές διοικήσεις οι εν λόγω κοινότητες. Επιπλέον, είπε ότι αναμένουν από το κράτος και την επίλυση του θέματος της άμεσης πρόσληψης προσωπικού, αλλά και τον τρόπο κάλυψης της συνεισφοράς του 15% των δήμων με δανειοδότηση για την επιτέλεση αναπτυξιακών έργων των δήμων που έχουν εγκριθεί και έχουν περιληφθεί στο Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027.
Πρόσθεσε ότι αναμένουν επίσης την οριστική ρύθμιση του ζητήματος επιβολής φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας στους δήμους για τα έτη 1984 – 2026.
Άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ρευστότητας, αφού δεν αποδεσμεύεται έγκαιρα η κρατική χορηγία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ομιλία του ανέφερε ότι η επιτυχής εφαρμογή της μεταρρύθμισης συνιστά προτεραιότητα, αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση. Πρόσθεσε ότι «παρά τη βελτίωση που θα έχει η Τ.Α. στο νέο περιβάλλον, διαπιστώνουμε μία σειρά αδυναμιών και κενών». Σημείωσε πως ο ρόλος του υπουργείου είναι η στήριξη και εποπτεία των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «κύριο μέλημά μας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των προκλήσεων και αδυναμιών που παρουσιάζονται στο υφιστάμενο πλαίσιο και ανάληψη ενεργειών για αντιμετώπισή τους σε συνεργασία με τους εταίρους μας».
Δεύτερο πακέτο με τρία νομοσχέδια
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και τις ενώσεις δήμων και κοινοτήτων «δρομολογούμε το δεύτερο πακέτο τροποποιήσεων για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου» και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ετοιμαστεί τρία επιπλέον νομοσχέδια, τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρος Κυρίζογλου.