Ο ΔΗΣΥ να θέσει την Κύπρο πάνω από τον καημό του να εξυπηρετήσει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

12 Min Read


«Η παπαγαλία συνθημάτων δεν απαντά κανένα από τα μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται για το ζήτημα του ΝΑΤΟ», τονίζει το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Κουκουμά.

Αναλυτικά:

–        Αντιλαμβάνεται η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τι σημαίνει η θέση που διατύπωσε σήμερα ότι θέματα ασφάλειας του Κυπριακού πρέπει λυθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ; Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΗΣΥ εγκαταλείπει πλέον το Πλαίσιο Γκουτέρες και όσα αυτό προνοεί για την ασφάλεια.  Μια τέτοια επιλογή από τον Ν. Χριστοδουλίδη και τον Συναγερμό καθίσταται μοιραία για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και θα είναι καίριο κτύπημα στην τελευταία ελπίδα για λύση και επανένωση της Κύπρου. Οι ευθύνες τους θα είναι ασήκωτες.

–        Πώς ακριβώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια της Κύπρου με την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ όταν ο κίνδυνος για την ασφάλεια της Κύπρου είναι η κατοχική Τουρκία, μια ΝΑΤΟϊκή χώρα; Δεν γνωρίζει η κα Δημητρίου ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις διαφορές μεταξύ των μελών του και άρα καμιά ασπίδα προστασίας δεν θα παρέχει στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

–        Έχουν αναλογιστεί στην κυβέρνηση και στον Συναγερμό ποιες επιπτώσεις θα έχει η οριστική διάρρηξη των σχέσεων της Κύπρου με δύο μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα; Στην πρόσφατη επίσκεψη της Βουλής στην Κίνα η κα Δημητρίου δήλωνε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Τώρα, δηλώνει ότι πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο απέναντί της. Αν δεν γνωρίζουν τι θέλουν, τότε δεν μπορούμε ούτε ιδεολογικά ούτε λογικά να συζητήσουμε.

Οι δε επιθέσεις στο ΑΚΕΛ μυρίζουν ναφθαλίνη και έχουν απαντηθεί από την ιστορία του καθενός μας. Η ουσία τώρα είναι το συμφέρον της Κύπρου. 

Ο ΔΗΣΥ και η κα Δημητρίου δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τον κ. Χριστοδουλίδη να παίζει με το μέλλον της χώρας ως μαθητευόμενος μάγος. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να θέσει την Κύπρο και τα συμφέροντά της πάνω από τον μόνιμο καημό του να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Άλλωστε στον κυπριακό λαό θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα, όχι στις ΗΠΑ ή όποιον άλλο τρίτο».

«Ευκαιρία» για την Κύπρο η συμπόρευση με δυτικές χώρες και ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε Α.Δημητρίου!

Για ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Κύπρο μέσω της η συμπόρευσής της με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, ώστε να αποτελέσει «παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και προοπτικής στην περιοχή» έκανε λόγο την Παρασκευή η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, υποστηρίζοντας πως μέσα από την ισχυροποίησή της, η Λευκωσία μπορεί να διεκδικήσει και καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τον δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου και τις προοπτικές στο ΝΑΤΟ, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, και ισχυρίστηκε πως για το κόμμα της η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «το ΑΚΕΛ είναι για μια ακόμα φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας», για να προσθέσει πως «έφτασε στο σημείο, χωρίς να το επιδιώκει βέβαια, να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η Τουρκία».

Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα «να πάρουν θέση σε αυτό το δίπολο» και «να επιλέξουν πλευρά και συμμάχους». «Με την Ευρώπη και τη Δύση ή με τους αντιπάλους τους. Στις μεγάλες επιλογές που καθορίζουν τη μοίρα μας δεν κρυβόμαστε και δεν πατάμε σε δύο βάρκες. Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια τέτοια συγκυρία», υποστήριξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Όπως ισχυρίστηκε Αννίτα Δημητρίου «η Κύπρος έχει σήμερα μια ευκαιρία να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και προοπτικής στην περιοχή μας» και «μέσα από την ισχυροποίηση της, να διεκδικήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Υποστήριξε «η ευκαιρία αυτή είναι η συμπόρευσή μας με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ», για να προσθέσει περαιτέρω πως αυτός είναι «ένας δρόμος που ο Δημοκρατικός Συναγερμός άνοιξε από το 1976, όταν στην ιδρυτική του διακήρυξη έλεγε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει τον δυτικό παράγοντα».

«Δρόμος», ισχυρίστηκε, «που πέρασε μέσα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και τα αναρίθμητα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που οι πολίτες αναγνωρίζουν. Όταν κάποιοι φώναζαν ‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’. Δρόμος που μας έφερε πιο κοντά στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα, σήμερα οι χώρες μας, να μετατρέπονται σε ισχυρούς παράγοντες σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ένας δρόμος που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος και για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς πιο εύκολα λύνονται τα θέματα ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ παρά έξω από αυτό».

Υποστήριξε πως για τον Δημοκρατικό Συναγερμό «η προσήλωση μας στις αρχές και τις αξίες του «ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου» και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη», υποστηρίζοντας ότι «τα συμφέροντα, η ευημερία και η ασφάλεια του λαού μας βρίσκονται στην τελική ενσωμάτωση της χώρας μας σε όλους τους θεσμούς και οργανισμούς πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας της Δύσης».

Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι «η ιστορική αυτή πορεία ήταν αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολιτικής και ιδεολογικής μάχης που έδινε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και κέρδιζε ο κόσμος μας», για να προσθέσει πως ήταν «μάχη που έδωσε με ενότητα και θάρρος, με όλους τους ηγέτες του στην πρώτη γραμμή».

Υποστήριξε πως αυτή την πολιτική ακολούθησαν επί Γλαύκου Κληρίδη, όταν πέτυχαν τη «μεγαλύτερη εθνική επιτυχία, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις τότε αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας, οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις σημερινές».

Όπως υποστήριξε «αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, όταν προχωρήσαμε στην ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας με ισχυρά κράτη του δυτικού κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Κάτι που έφερε και την άρση του εμπάργκο».

«Πλέον», ισχυρίστηκε, «θεωρούμαστε σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Δύσης. Κάτι που αυξάνει σημαντικά και τη δική μας ασφάλεια, σε μια περιοχή που κλονίζεται από αστάθεια και συγκρούσεις».

Η κ. Δημητρίου ισχυρίστηκε ακόμα πως «η εμβάθυνση των αμυντικών και στρατιωτικών μας συνεργιών με χώρες της Δύσης, αλλά και η ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών από μια ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, πρέπει να προχωρήσει με συνέπεια και αξιοπιστία», σημειώνοντας ότι «η πολιτική μας από το 1976 είναι σταθερή και την καθορίζει το εθνικό συμφέρον και την επικυρώνει η βούληση των πολιτών».

Περαιτέρω, υποστήριξε πως «απέναντι στην πολιτική της ελπίδας, της προοπτικής και της εξωστρέφειας, απέναντι στον κόσμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πάντα είχαμε τις δυνάμεις της συντήρησης, της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης, τους φίλους των αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων», ισχυριζόμενη ότι «σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι είμαστε και σήμερα, δηλαδή από τη μία ο ευρωπαϊκός, ο δυτικός δρόμος της ασφάλειας, της ελευθερίας και της ελπίδας, που περνά μέσα από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ» και «από την άλλη οι αναζητήσεις των αδεσμεύτων, η ανακύκλωση της ψυχροπολεμικής μιζέριας, τα αντιδυτικά σύνδρομα και το εμπόριο του φόβου».

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το οποίο ανέφερε πως τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κύπρο και το ΝΑΤΟ «μόνο ζημιά προκαλούν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για την προοπτική της λύσης, αλλά και για την ίδια την ασφάλεια της Κύπρου», η κ. Δημητρίου ισχυρίστηκε πως «δυστυχώς το ΑΚΕΛ είναι για μια ακόμα φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Έφτασε στο σημείο, χωρίς να το επιδιώκει βέβαια, να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η Τουρκία. Και όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα, ξεκινά η κινδυνολογία και οι χυδαίες προσωπικές επιθέσεις», ισχυρίστηκε.

Αντίθετα, υποστήριξε πως ο ΔΗΣΥ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υιοθετήσει μια κεντρική πολιτική τους θέση, καλώντας τον να συνεχίσει να προχωρά «στην υλοποίηση της με τόλμη».

Διεμήνυσε πως το κόμμα της θα στηρίξει πολιτικές που προέρχονται από εκείνο και αντανακλούν τις αξίες του, ενώ υποτήριξε πως θα είναι «αυστηροί κριτές της αδράνειας, της αναποφασιστικότητας και των επικοινωνιακών παιχνιδιών».

Καταληκτικά, είπε θα περιφρουρήσουν αυτή την πορεία μπροστά, ώστε να είναι πραγματική και όχι προσχηματική και ώστε να φτάσει μέχρι το τέλος, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Κύπρου.



Share This Article