Χάρης Καράμανος: Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση

11 Min Read


Δεν υπάρχει άλλη δύναμη στον τόπο, εκτός από το ΑΚΕΛ, που μπορεί να υψώσει ανάστημα απέναντι στο σύστημα και να διεκδικήσει για την ειρήνη, την επανένωση του τόπου, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αξιοπρέπεια του φτωχόκοσμου, τόνισε στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Χάρης Καράμανος, γνωστοποιώντας ότι το 24ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Σχολιάζει επίσης την πολιτική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για μετατροπή της Κύπρου σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, την προοπτική του Κυπριακού και την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Moody’s.

Συνέντευξη στον
Μιχάλη Μιχαήλ

Βρισκόμαστε ενόψει αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό με την προσπάθεια σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης. Τι πρέπει να αναμένουμε μέσα στον νέο χρόνο;

Η «Ώρα μηδέν» στο Κυπριακό εκφράζει πλήρως την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εύηχα συνθήματα και επικοινωνιακά παιχνίδια. Το ζητούμενο είναι να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει προοπτική επανόδου στις συνομιλίες με θετική κατάληξη.

Όπως γνωρίζετε, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση και αν λάβει κάποιος υπόψη τη σημερινή συγκυρία, η πρότασή μας καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη. Η πρόταση αυτή προνοεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παραμείνει συνεπής και δεσμευμένη στη συμφωνημένη βάση λύσης, στην επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και με διαφύλαξη του διαπραγματευτικού κεκτημένου, αλλά και έτοιμη για πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά για να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο όπου η Τουρκία δείχνει προθυμία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως από την άλλη βάζει ως τροχοπέδη τη λύση δύο κρατών;

Η στάση της Τουρκίας θα δοκιμαστεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και είναι εδώ που το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι η πρότασή του για το πώς μπορούμε να επανέλθουμε στις συνομιλίες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστούν οι τουρκικές προθέσεις.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα όσα τεκταίνονται από πλευράς κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Χριστοδουλίδη για να δεθεί η Κύπρος στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το παραδέχθηκε, άλλωστε και ο ίδιος με τις τελευταίες δηλώσεις του.

Να μην ξεχνούμε ότι μιλάμε για τον συνεχιστή της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Παίζουμε με τη φωτιά, αφού όλα, μα όλα τα στοιχεία τεκμηριώνουν ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε μιαν απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Δεν ξέρω τι λένε τα συγκυβερνώντα κόμματα για όλα όσα επικίνδυνα κάνει ο κ. Χριστοδουλίδης, απλά να τους υπενθυμίσω ότι από το βήμα της Βουλής ο πρώην Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «στο ΝΑΤΟ η Τουρκία θα είναι συνταγματάρχης και εμείς θα είμαστε φαντάροι». Αυτό θέλουν; Οι ΝΑΤΟϊκοί να αποφασίσουν ποιοι θα είναι σύμμαχοί μας;

Εμείς θέλουμε την Κύπρο μια χώρα χωρίς ξένους στρατούς, πραγματικά ανεξάρτητη και όχι ορμητήριο πολέμων, όπως επιχειρούν να την μετατρέψουν οι κυβερνώντες. Με τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούν υποτάσσουν δυστυχώς την πατρίδα μας στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και μάλιστα εις βάρος της. Ας μας απαντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης: Ποιος του είπε ότι θέλει ο κυπριακός λαός να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Ποιος του είπε ότι θα επιτρέψουμε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να εκμεταλλεύονται τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας, τις υποδομές της Εθνικής Φρουράς για να αιματοκυλούν τους λαούς του κόσμου;

Η θέση του ΑΚΕΛ επί του θέματος είναι γνωστή. Ωστόσο δεν βλέπουμε αντιδράσεις από άλλα κόμματα, με εξαίρεση τους Οικολόγους. Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής ως γραφική και υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είναι θλιβερό ότι κόμματα, που κατά τα άλλα δηλώνουν ευαίσθητα στα εθνικά θέματα, τηρούν σιγή ιχθύος την ώρα που εκχωρούμε την κυριαρχία της χώρας μας. Η μαζική εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, που στόχο είχε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον λαό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ένταξη της Κύπρου σε στρατιωτικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ, προφανώς ενόχλησε την ηγεσία του ΔΗΣΥ και τους ομοϊδεάτες της στο εξωτερικό. Για τον κ. Γεωργιάδη απλά να αναφέρω ότι μόνιμα βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.

Η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου είναι ιδεοληψία της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που οραματίζονταν ανέκαθεν την ένταη της Κύπρου σε αυτόν τον πολεμοκάπηλο οργανισμό. Ας μας εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα, που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν προστατεύτηκε ποτέ από τις εκατοντάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία.

Ήδη σε κάποια κόμματα ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές. Αν και απέχουν ακόμα χρονικά, το ΑΚΕΛ ξεκίνησε να κάνει σκέψεις και προγραμματισμό;

Το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την κοινωνία, ανεξάρτητα από τις όποιες εκλογικές διαδικασίες και αλίμονο αν περιμέναμε τις εκλογές για να κάνουμε το σχεδιασμό μας. Για εμάς, η προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές είναι μια διαρκής διαδικασία που περιλαμβάνει την καταγραφή προβλημάτων, τη διαμόρφωση προτάσεων και παρεμβάσεων εντός και εκτός της Βουλής και τη συσπείρωση του προοδευτικού κόσμου. Η μοναδική σκέψη που κάνει το ΑΚΕΛ είναι πως οι χιλιάδες άνθρωποι -ιδιαίτερα οι νέοι που αγωνίζονται, δημιουργούν, πρωτοπορούν, προχωρούν και έχουν ανάγκη ένα κίνημα που θα τους αφουγκράζεται και θα τους στηρίζει- θα αντιληφθούν ότι το ΑΚΕΛ είναι το πραγματικό αποκούμπι τους. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη στον τόπο, εκτός από το ΑΚΕΛ, που μπορεί να υψώσει ανάστημα απέναντι στο σύστημα, στην κυβέρνηση και στα κατεστημένα και να διεκδικήσει για την ειρήνη, την επανένωση του τόπου, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αξιοπρέπεια του φτωχόκοσμου, για το ξεσκέπασμα και το κτύπημα της διαφθοράς, για όσα δικαιούται η νέα γενιά.

Θα πραγματοποιηθεί συνέδριο πριν από τις βουλευτικές και με ποιο περιεχόμενο;

Το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση του 24ου Τακτικού Συνεδρίου του ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Το περιεχόμενο θα επικεντρωθεί στο πώς το ΑΚΕΛ ανασυντάσσεται σε όλους τους τομείς, ενισχύει τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα και γίνεται πιο μαζικό, κινηματικό και εξωστρεφές, έτσι που να παρεμβαίνει με ουσιαστικό τρόπο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής μέσα στην κοινωνία. Η αναβάθμιση, η ανανέωση και η ενίσχυση της οργανωτικής μας δουλειάς σίγουρα θα είναι μέρος της συζήτησης όπως και η απόφαση μας για σύσταση της Κοινωνικής Συμμαχίας με στόχο να προσεγγίσουμε πλατύτερα τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου και να μαζικοποιήσουμε τους αγώνες που δίνει καθημερινά το κόμμα σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας.

Ξεκίνησε η συζήτηση των προϋπολογισμών των υπουργείων για το 2025. Με ποια κριτήρια θα τοποθετηθεί φέτος το ΑΚΕΛ;

Η κυβέρνηση και με την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s πανηγυρίζει, ο κόσμος όμως δυσανασχετεί, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του τόσο στα ΜΚΔ όσο και στα ΜΜΕ.
Η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους αναβαθμίζεται, όμως δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν ότι η οικονομία δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται για την οικονομία. Ο κόσμος βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση – δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες ή να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
Η μεγάλη μας διαφορά από την κυβέρνηση είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το τσουνάμι της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές λύσεις. Ούτε με το να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγάλων οικονομικών επιχειρηματιών και ομίλων. Η Κ.Ε. συνεδρίασε και αποφάσισε όπως καταψηφίσει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει με τις ίδιες συνταγές που διόγκωσαν τις ανισότητες και τη φτώχεια, αποψίλωσαν το κοινωνικό κράτος και απορρύθμισαν την εργασία, αφήνοντας απροστάτευτα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την τραπεζική αυθαιρεσία.



Share This Article