«Μαύρο» στο ΝΑΤΟ ρίχνουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφού οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωβαρόμετρο). Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το κλίμα δυσπιστίας και από τις δύο κοινότητες απέναντι στον στρατιωτικό οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την ανακοίνωση της πρόθεσης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι ανησυχούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα βοηθήσει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ έτυχε θερμής υποδοχής από τον ΔΗΣΥ, ενώ έφερε παγωμάρα στα συγκυβερνώντα κόμματα. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ έθεσε καυτά ερωτήματα και προς την κυβέρνηση και προς τον ΔΗΣΥ, τα οποία ωστόσο παραμένουν αναπάντητα.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024 και σ’ αυτή συμμετείχαν συνολικά 1.003 άτομα από την Κύπρο (501 Ε/κ και 502 Τ/κ). Δηλαδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για το θέμα με δείγμα και από τις δύο κοινότητες. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, γίνεται σύγκριση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι από την ΕΕ κατά την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2024 (σ.σ.: πριν την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ).
Όπως προκύπτει από την έρευνα, ποσοστό 77% των Ε/κ και 75% των Τ/κ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2024, στη νέα έρευνα το ποσοστό κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι σημαντικά αυξημένο, τόσο στην ε/κ κοινότητα (+12%) όσο και στην τ/κ κοινότητα (+19%), γεγονός το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται με την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ (14% των Ε/κ και 21% των Τ/κ) είναι το πιο χαμηλό στην Ευρώπη και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος στην ΕΕ όσων έχουν δηλώσει στην έρευνα ότι εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ ανέρχεται σε 56%.
Εν τω μεταξύ, και η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς τα Ηνωμένα Έθνη (25% στις τάξεις των Ε/κ και 24% στις τάξεις των Τ/κ) κυμαίνεται σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (53%). Παρά ταύτα, αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην απογοήτευση την οποία έχει επιφέρει η μακροχρόνια αποτυχία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και όχι στη βούληση των πολιτών και από τις δύο κοινότητες για εξεύρεση λύσης.
Ενδεικτικό για το πιο πάνω συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -η οποία επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού- κυμαίνεται σε πιο υψηλά επίπεδα (37% στις τάξεις των Ε/κ και 43% στις τάξεις των Τ/κ).
Μήνυμα και από τους Τ/κ προς τον Τατάρ
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι μέσα από την έρευνα οι Τ/κ στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς τον Ερσίν Τατάρ σε σχέση με τις αξιώσεις του για δύο κράτη αλλά και σε σχέση με τη δική τους επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, σε ειδική ερώτηση η οποία περιλήφθηκε από την ΕΕ στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν μόνο οι Τ/κ, ποσοστό 61% έχουν εκφράσει την ισχυρή άποψη ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε ολόκληρη την Κύπρο θα επιφέρει οφέλη για την τ/κ κοινότητα. Σημειώνεται ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε ολόκληρη την Κύπρο είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ και εντός των παραμέτρων της ΕΕ.
Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης το γεγονός ότι το 54% των Τ/κ έχουν δηλώσει ότι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, ποσοστό το οποίο είναι αρκετά πιο υψηλό από τον μέσο όρο στην ε/κ κοινότητα (31%) αλλά και μεταξύ των πολιτών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (44%). Στοιχείο το οποίο, επίσης, επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των Τ/κ θέλουν λύση του Κυπριακού.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η πλειοψηφία των Τ/κ έχουν δηλώσει στην έρευνα ότι στις συναντήσεις τους με συγγενείς και φίλους συζητούν τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα είτε συχνά (15%) είτε περιστασιακά (41%). Επίσης, ποσοστό 60% έχουν δηλώσει ότι γνωρίζουν και κατανοούν πώς λειτουργεί η ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, με τον ίδιο φακό με τους Τ/κ φαίνεται ότι αντικρίζουν το θέμα της Ευρώπης και οι πολίτες από την Τουρκία, οι οποίοι επίσης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικές ερωτήσεις στο Ευρωβαρόμετρο, επειδή η χώρα βρίσκεται σε ανοικτή διαδικασία για ένταξη στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 58% έχουν εκφράσει την ισχυρή άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει οφέλη για τη χώρα. Σημειώνεται ότι και αυτό το θέμα περνά μέσα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Ε/κ και Τ/κ ψηφίζουν Κίνα έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας
Η Κίνα -αντί των ΗΠΑ και της Ρωσίας- είναι η μεγάλη δύναμη την οποία αντικρίζουν με πιο θετικά συναισθήματα, τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ.
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον έχουν θετική ή αρνητική άποψη για καθεμία από τις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, οι οποίες βρίσκονται εκτός της ΕΕ.
Οι ΗΠΑ πήραν αρνητική ψήφο από την πλειοψηφία τόσο των Ε/κ, όσο και των Τ/κ (51% και 54% αντίστοιχα). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2024, στη νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024 το ποσοστό των Ε/κ οι οποίοι έχουν δώσει αρνητική ψήφο στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα (+8%). Αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι η πλειοψηφία δεν εγκρίνει τη μονοδιάστατη πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Από την άλλη πλευρά, 43% των Ε/κ και 42% των Τ/κ έχουν εκφράσει θετική άποψη για τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία πήρε οριακά θετική ψήφο από τους Ε/κ (49% έναντι 44%), αλλά πήρε αρνητική ψήφο από τους Τ/κ και μάλιστα με υψηλό ποσοστό (33% έναντι 62%).
Η Κίνα είναι η μεγάλη δύναμη η οποία πήρε θετική ψήφο από την πλειοψηφία τόσο των Ε/κ, όσο και των Τ/κ (61% και 49% αντίστοιχα). Από την άλλη πλευρά, ποσοστό 27% των Ε/κ και 44% των Τ/κ έδωσαν αρνητική ψήφο στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.