Ανατροπές στη συζήτηση η οποία αφορά τους αερόσακους Takata καθώς και άλλα ελαττωματικά προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά φέρνουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024.
Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες δίνουν στους καταναλωτές το δικαίωμα να διεκδικούν αποζημιώσεις για ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί από ελαττωματικά προϊόντα, όπως σε περίπτωση πρόκλησης θανάτου, σωματικής ή ψυχικής βλάβης, υλικής ζημιάς, ή καταστροφής δεδομένων (σ.σ.: το τελευταίο αφορά κυρίως ζημιές από προϊόντα τεχνολογίας στα οποία περιλαμβάνεται και η τεχνητή νοημοσύνη). Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι κανόνες αφορούν όλα τα προϊόντα, από τα παραδοσιακά είδη οικιακής χρήσης μέχρι τα ψηφιακά προϊόντα και τις τεχνολογίες αιχμής.
Σημειώνεται επίσης ότι ο βασικός υπεύθυνος από τον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις είναι ο κατασκευαστής.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι στις περιπτώσεις στις οποίες ο κατασκευαστής έχει την έδρα του σε χώρα εκτός της ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις από τον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. Ακόμη, διευκρινίζεται ότι στο σενάριο που και αυτοί έχουν την έδρα τους σε χώρα εκτός της ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις από τον πάροχο των υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρινίζεται ότι ένα προϊόν πρέπει να θεωρείται ελαττωματικό όταν δεν παρέχει την ασφάλεια την οποία δικαιούται να περιμένει ο καταναλωτής ή αυτό που απαιτείται από τη νομοθεσία.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι οικονομικοί φορείς παραμένουν υπεύθυνοι σε περίπτωση που τα προϊόντα αποδειχθούν ελαττωματικά για περίοδο μέχρι και δέκα χρόνια από τη διάθεσή τους στην αγορά.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα θύματα έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και τρία χρόνια από τη μέρα που θα υποστούν κάποια βλάβη προκειμένου να ασκήσουν αξίωση αποζημίωσης ενώπιον του δικαστηρίου.
Η νέα οδηγία της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ από χθες Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 και τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία δύο χρόνια για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ αναμένεται να βάλουν πίεση προς τις εταιρείες οι οποίες επιδεικνύουν απροθυμία στην αντικατάσταση ή επιδιόρθωση ελαττωματικών προϊόντων, αφού σε περίπτωση που οι καταναλωτές υποστούν βλάβη θα είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της καταβολής αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους προβληματικούς αερόσακους Takata, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ανακλήσεις και για άλλα εξαρτήματα αυτοκινήτων, αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ελαττωματικά προϊόντα στην αγορά. Ωστόσο η νέα νομοθεσία αναμένεται να φέρει αλλαγές στην αγορά.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου