Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για τους αγνοούμενους, είπε η Αριστοτέλους στην Αθήνα

7 Min Read


Παρά τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, ο τουρκικός στρατός αρνείται την οποιαδήποτε πρόσβαση στα αρχεία του για το θέμα των αγνοουμένων και παρέχονται πληροφορίες με το σταγονόμετρο, οι οποίες κάποιες φορές είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, είπε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, στην Αθήνα.

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση μνήμης για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, η κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι το χρέος της πολιτείας απέναντι σε όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων επιβάλλει τη συνέχιση της προσπάθειας μέχρι την ημέρα που θα διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου.

Όπως είπε, μισό αιώνα μετά, το ζήτημα πλέον δεν περιορίζεται στο τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά επεκτείνεται, στη διαρκή τραγωδία που καλούνται να βιώσουν οι οικογένειές τους, που για τόσα χρόνια ζητούν και δεν λαμβάνουν απαντήσεις.

«Κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την τύχη των αγαπημένων της, με πειστικό και καθοριστικό τρόπο, καθώς και να ενημερωθούν για τις συνθήκες που έχασαν τη ζωή τους και να τους δοθούν τα λείψανα για την πρέπουσα ταφή και τις αρμόζουσες τιμές ηρώων», σημείωσε στη συνέχεια.

Πρόσθεσε πως όλα αυτά προσκρούουν εδώ και δεκαετίες στην άρνηση της Τουρκίας, μια άρνηση που αγγίζει κατ’ αρχήν το θέμα των αρχείων του τουρκικού στρατού, όπου, όπως είπε, θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν στοιχεία που διασαφηνίζουν την τύχη των αγνοουμένων.

«Παρά τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, ο τουρκικός στρατός αρνείται την οποιαδήποτε πρόσβαση. Αποτέλεσμα τούτου, είναι να παρέχονται πληροφορίες με το σταγονόμετρο, οι οποίες κάποιες φορές είναι εσκεμμένα παραπλανητικές», είπε.

«Ακόμα και στις περιπτώσεις ωστόσο, που μέσω πληροφοριών που φτάνουν για την τύχη συγκεκριμένων υποθέσεων που αφορούν τους αγνοούμενους μας, η Τουρκία φροντίζει να δημιουργεί νέα προσκόμματα, όπως αποδεδειγμένα έπραξε στο παρελθόν, με τη μετακίνηση των οστών που τάφηκαν ομαδικά, όπως συνέβη με τους αγνοούμενους που ήταν θαμμένοι σε ομαδικό τάφο, στην περιοχή Ορνίθι», πρόσθεσε.

«Και φυσικά αυτός ο κύκλος των δυσκολιών που δημιουργεί η στάση της Άγκυρας, κλείνει με τις καθυστερήσεις και τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να μην εκτελούνται οι προγραμματισμένες εκταφές από τα κλιμάκια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων», τόνισε περαιτέρω.

Σημείωσε επίσης πως σήμερα, εξακολουθούν να εκκρεμούν πέραν του 49% των υποθέσεων αγνοουμένων, με τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο 36 ταυτοποιήσεις λειψάνων, εκ των οποίων οι 15 αφορούν το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις οποίες οι 13 αφορούν στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), καθώς και αριθμός ταυτοποιήσεων επιπρόσθετων οστών Ελλαδιτών πεσόντων.

«Και σήμερα στη μητροπολιτική πρωτεύουσα των Ελλήνων κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε Εκείνους, τους Ελλαδίτες και Κύπριους που θυσιάσθηκαν υπερασπιζόμενοι την μαρτυρική κυπριακή γη. Κι εκπροσωπώντας εδώ την Κυπριακή Πολιτεία, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως φροντίζουμε και θα φροντίζουμε η μνήμη τους να παραμείνει άσβεστη, ζωντανή και αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων», είπε.

Πρόσθεσε πως «το δικό μας χρέος απέναντι σε όλες αυτές τις οικογένειες των αγνοουμένων μας, επιβάλλει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, μέχρι την ημέρα που θα διακριβώσουμε την τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας, μέχρι τη μέρα που η Τουρκία θα πάψει να εμποδίζει εγκληματικά την διενέργεια ανασκαφών σε περιοχές στα κατεχόμενα και να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, για να μάθουμε επιτέλους τι απέγιναν οι αγνοούμενοι μας».

«Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας αποτελεί μια πληγή 50 χρόνων, όπως βέβαια και η διαίρεση της πατρίδας μας και κατοχή του 38% δια της επιβολής του κατοχικού τουρκικού στρατού», ανέφερε.

«Η πλευρά μας και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εργάζεται συστηματικά, με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, με προτάσεις που βασίζονται στη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και σε θέσεις αρχής», τόνισε.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος, «μεταβαίνει σε κάθε συνάντηση με συγκεκριμένες θέσεις που εδράζονται στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και είναι έτοιμη να προσέλθει ανά πάσα στιγμή στον διάλογο, με μοναδικό στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Όραμά μας, τόνισε, είναι μια Κύπρος ευημερούσα, ειρηνική, επανενωμένη και ελεύθερη, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. «Σκοπός μας είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη αλλά έχει στο πλευρό της την αμέριστη συμπαράσταση των εκάστοτε Κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και του απανταχού ελληνισμού. «Είμαστε πάντοτε ευγνώμονες γι΄ αυτό και χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την έμπρακτη απόδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας παραμένουν άριστες και αδελφικές», σημείωσε σχετικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σωρείας άλλων κρατών μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση.

Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους συγγενείς των αγνοουμένων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας «για την υπομονή και τη δύναμη ψυχής εδώ και μισό αιώνα».



Share This Article