Τα μισά έσοδατου κράτους προέρχονται από τον ΦΠΑ

3 Min Read


Τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχονται στο 47% των συνολικών φορολογικών εσόδων, είπε ο Υπουργός Οικονομικών στο χαιρετισμό του στο “SAFE VAT Forum 2024 CY”, με θέμα «ΦΠΑ του σήμερα και του αύριο: προκλήσεις και εφαρμογές στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Τμήματος Φορολογίας, σε συνδυασμό με τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα συμβάλουν στα ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας.

Το φόρουμ, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία διετέλεσε και ως η πρώτη γυναίκα Έφορος ΦΠΑ στην Κύπρο.

Ο υπουργός είπε ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου συνεισέφερε σημαντικά στην εφαρμογή του ΦΠΑ, ο οποίος επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1992. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Αιμιλιανίδου είχε προχωρήσει στη συγγραφή σχετικού βιβλίου με τίτλο «Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο» σημειώνοντας ότι ίσως να είναι και το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε στην Κύπρο, με στόχο να ενημερώσει και να κατευθύνει στον τρόπο εφαρμογής του νέου αυτού φόρου τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα οικονομούντα άτομα, αλλά και τους επαγγελματίες.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι ο ίδιος, ως Υπουργός Οικονομικών το 2004, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί μαζί της και σημείωσε τον επαγγελματισμό και τις οργανωτικές ικανότητές της.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος έχει πετύχει σε αυτό το στάδιο τα έσοδα από ΦΠΑ να αποτελούν περίπου το 47% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Πρόσθεσε ότι «η ταχεία ανάπτυξη των πλατφορμών και του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί σίγουρα μία από τις νέες προκλήσεις στον τομέα του ΦΠΑ και σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή αυτή διαδραματίζει και η ψηφιακή αναβάθμιση του Τμήματος Φορολογίας».

Αναφερθείς στη φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με εναρμόνιση με την ψηφιακή και την πράσινη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους, διατηρώντας τη διαφάνεια και φορολογική δικαιοσύνη.



Share This Article